ایا تا به حال به این سوال برخورده اید که نجوم چیست ؟ نجوم و اخترشناسی یکی از قدیمی ترین علایق و علم های تاریخ بشر است. از دیرباز و زمان ظهور انسان خردمند روی کره زمین، همواره انسان در رابطه با آسمان کنجکاو بوده و در پی یادگیری هرچه بیشتر از این دریای بیکران. رصد نجومی یکی از فعالیت های علاقه مندان خصوصا مبتدیان در حوزه ستاره شناسی است، و اولین فعالیتی است که انسان با آن شروع به اخترشناسی کرد.
امروز میلیون ها نفر در سرتاسر دنیا هستند که شبانگاه از بام خانه، یا در خارج شهرها به رصد ستاره ها میپردازند و در آرامش از این دریای بیکران لذت میبرند. در نقطه مقابل و در حوزه حرفه ای اخترشناسی بیش از چند هزار نفر هم اکنون در حال رصد و کاوش کهکشان ها با ابزارهای حرفه ای و فوق دقیق هستند. از اطلاعات این گروه از فعالان حوزه اخترشناسی است که ما اطلاعات اولیه کنونی خود را در رابطه به آسمان و جایگاهمان در هستی به دست میآوریم.
مقدمات نجوم و ستاره شناسی
وقتی مردم راجع به ستاره شناسی میشنوند اولین تصویر ذهنی که برایشان شکل میگیرد رصد آسمان است و این دقیقا اولین قدم شروع این حرفه خواهد بود. مسیر طولانی ای که شما را به سمت شناخت اجرام آسمانی و قوانین حاکم بر آن میبرد. شناخت قمرها، سیارات، کهکشان ها، ستاره های دنباله دار و حتی ماهواره ها هم در این دسته قرار میگیرند. با ظهور تجهیزات حرفه ای ستاره شناسی مانند تلسکوپ ها، علم اخترشناسی جهش رو به رشدی گرفت که در نتیجه آن تبدیل اخترشناسی از یک علم عامه پسند و مردمی به یک علم جزیی و خصوصی شد. از این جهت اخترشناسی در میان مردم تبدیل به یک تفریح و علاقه شد تا فعالیت حرفه ای.
نجوم ستاره ها
حال که با پیشینه و مقدمات ستاره شناسی آشنا شدیم، نوبت به معرفی اجزای آسمان و هدف های اخترشناسی میرسد. اگر از ستارگان شروع کنیم، واضح ترین و رایج ترین مثال برای همه ما خورشید است. یکی از میلیارها میلیارد ستاره موجود در آسمان هستی که در کهکشان راه شیری قرار دارد، کهکشانی که مجدد در میان میلیون ها میلیون کهکشان دنیا در آن زندگی میکنیم، و هرکدام دارای هزاران ستاره است و در آنها میلیاردها سیاره و قمر و جرم آسمانی وجود دارد.
نجوم سیارات
منظومه ما، که به آن منظومه شمسی میگوییم، اولین دایره اکتشاف هر منجمی است، منجمان اولیه در ابتدا متوجه ستارگانی شدند که تکان نمیخورند و در آسمان ثابت هستند، سپس با اجرامی آشنا شدند که در آسمان حرکت های منظمی دارند. بعضی تند و بعضی کند، گاها طلوع کرده و یا در بازه هایی قابل مشاهده نبودند، منجمان باستان این اجرام را سیاره نام گذاری کردند.
عمق آسمان
ستاره ها و سیارات تنها اجرامی در آسمان نیستند که شما میتوانید با چشمان غیر مسلح خود رصد کنید، توده های عظیم گاز، غبار و بعضی اجرام ریزتر دیگر نیز در آسمان حضور فعال دارند. معمولا این ها محل تولد ستاره ها یا حتی مرگ آنها هستند. بعضی از عجیب ترین ستاره ها، در واقع ستاره های مرده یا سیاه چاله های فضایی هستند که هنوز بشر از ماهیت آنها اطلاعات دقیقی ندارد.
چگونه نجوم را مطالعه کنیم و ابزارهای کاوش آسمان
همانطور که حتما متوجه شده اید نجون علمی گستره و پیچیده است. برای مطالعه اصولی و آکادمیک نجوم شما به علوم فیزیک، شیمی، جئولوژی و حتی بیولوژی نیاز خواهید داشت. علم نجوم و ستاره شناسیبه چند بخش مجزا تقسیم شده، برای مثال نجوم سیارات که شامل ماهیت سیاره، حلقه ها، اجرام قمری و حیات آنها میشوند، از سوی دیگر ستاره شناسی است که شامل فیزیک کهکشان ها، ستاره ها و ماهیت وجودی آنها میشود.
اندازه گیری فاصله، سن و اندازه و جرم هر یک جرم آسمانی نیز از جمله علومی است که در زیرمجموعه نجوم و ستاره شناسی قرار میگیرد.
از طرف دیگر برای مطالعه همه موارد یاد شده شما به ابزارهای گوناگون نیاز خواهید داشت، رایانه ها، نرم افزارهای کمک کننده بخشی از آن ها هستند و تلسکوپ و دوربین های نجومی بخشی دیگر. یک منجم با تلسکوپ خود میتواند مسیر های یک جرم آسمانی را دنبال کند، روی آن مطالعه کند و به اکتشاف نا شناخته های بپردازد.
شما می توانید برای خرید لوازم کوهنوردی و لوازم اپتیک به وبسایت زردکوه مراجعه کنید!
👈 اول: بهتر است به جای عبارت «چشم غیر مسلح» بگوییم «چشم غیر مجهز» زیرا تلسکوپ، میکروسکوپ و… سلاح نیستند.
👈 دوم: آسمان وجود ندارد و صرفا یک اصطلاح در علم اختر شناسی است.