راهنمای خرید کیسه خواب

برای شب مانی در طبیعت، باید تجهیزات و لوازم مناسب داشته باشید. یکی از مهم ترین لوازمی که باید برای صبح کردن شب در طبیعت داشته باشید، کیسه خواب است. طبیعت گردان معمولاً نسبت به وزن و میزان گرمایش کیسه خواب ها حساس هستند و بر اساس همین معیارها تصمیم به خرید می گیرند. در این مقاله، نظرات و پیشنهادات یکی از طراحان لوازم کمپینگ و کوهنوردی به نام کریستین هاستتر را در مورد انتخاب کیسه خواب با هم می خوانیم.

انواع کیسه خواب

کیسه خواب

کیسه خواب ها به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند: تابستانی، سه فصل و زمستانی.

  • کیسه خواب تابستانی

کیسه خواب های تابستانی برای دمای 30 درجه فارنهایت و بالاتر مناسب هستند. از آنجایی کیسه خواب های تابستانی عایق سازی خاصی ندارند، سبک هستند و جای کمی را اشغال می کنند. کیسه خواب های تابستانی زیپ های قدی دارند تا در هوای گرم بتوان زیپ را تا آخر باز کرد و در شب های شرجی فقط به عنوان زیرانداز از آنها استفاده کرد. اکثر کیسه خواب های تابستانی ساده و فاقد ابزار و یراق اضافی هستند. در نیمه مرداد ماه شما به کلاه و گردن پوش نیازی ندارید؛ پس دلیلی ندارد بیشتر هزینه کنید.

  • کیسه خواب سه فصل

کیسه خواب سه فصل برای دمای 20 درجه فارنهایت و بالاتر تولید شده است. این کیسه خواب ها برای استفاده در سفرهای بهاره و پاییزه و همچنین شب مانی در ارتفاعات خنک در فصل تابستان به کار می روند. کیسه خواب های سه فصل حرفه ای برای جلوگیری از نفوذ سرما به کلاه، گردن پوش و سرپوش زیپ دار مجهز هستند.

  • کیسه خواب زمستانی

کیسه خواب های زمستانی شبیه به پیله های باد کرده هستند و برای دمای 20 درجه فارنهایت و پایین تر مناسب می باشند. این نوع کیسه خواب، از تمام ویژگی های کیسه خواب های سه فصل مثل کلاه های بزرگ، گردن پوش و سرپوش برخوردار می باشد اما لایه های عایق کننده بیشتری در آن کار گذاشته شده است. کیسه خواب های زمستانی معمولاً فضای زیادی اشغال می کنند برای فشرده کردن کیسه خواب زمستانی باید از ساک های فشرده کننده استفاده کنید.

درجه بندی دما
زردکوه | راهنمای خرید کیسه خواب

همه کیسه خواب ها دارای درجه بندی دما هستند که نشان می دهد حداقل دمایی که کیسه خواب می تواند بر آن فائق شود، چه دمایی است. البته زیاد هم نباید روی درجه بندی دمای نوشته شده روی کیسه خواب ها حساب کرد؛ چرا که هیچ روش علمی و دقیقی برای تعیین حداقل و حداکثر دمای کیسه خواب وجود ندارد. به این ترتیب تولیدکنندگان می توانند هر ادعایی که می خواهند در مورد توان حرارتی کیسه خواب هایشان بکنند و کسی هم نمی تواند قبل از استفاده از کیسه خواب صدق و کذب ادعای آنها را تشخیص دهد. البته در اکثر موارد دمای نوشته شده بر روی کیسه خواب به واقعیت بسیار نزدیک است، اما در بعضی موارد هم خیلی دست بالا گرفته شده است.

اخیراً سیستم درجه بندی جدیدی به نام EN 13537 در اروپا به کار گرفته شده است. برخی از تولیدکنندگان آمریکایی هم از این درجه بندی استفاده کرده اند. در این سیستم، به هر کیسه خواب 3 عدد اختصاص داده می شود:

حداکثر دما: بالاترین دمایی که یک مرد نرمال و سالم از نظر جسمی می تواند از کیسه خواب استفاده کند و خواب راحتی داشته باشد.

دمای کامفورت: پایین ترین دمایی که یک زن نرمال و سالم می تواند از کیسه خواب استفاده کند و خواب راحتی داشته باشد.

حداقل دما: پایین ترین دمایی که یک مرد نرمال و سالم می تواند از کیسه خواب استفاده کند و به راحتی بخوابد.

این درجه بندی ها بر اساس تست هایی صورت گرفته که با مانکن های مجهز به سنسور حرارتی بر روی کیسه خواب ها انجام شده است.

از آنجایی که درجه بندی دما با معیارهای جهانی تطابق دارد، بهترین کار این است که بر اساس دمای نوشته شده بر روی کیسه خواب تصمیم بگیرید و سپس به ندای دلتان گوش کنید. اگر سرمایی هستید و نمی توانید به کیسه خواب های نازک اعتماد کنید، به سراغ مدل های ضخیم تر و گوشتی تر بروید.

کیسه خواب پر یا الیاف؟

یکی از ابتدایی ترین چیزهایی که باید در تصمیم گیری شما نقش داشته باشد، متریال به کار رفته در داخل کیسه خواب است: پر یا الیاف مصنوعی؟ هر کدام از این ها مزایا و معایب خودشان را دارند.

پر

پر، سبک ترین و کارآمدترین متریال برای عایق بندی کیسه خواب به شمار می رود. کیسه خواب های پُر شده با پَر بهتر فشرده می شوند و این برای کوله گردان یک مزیت بزرگ محسوب می شود. پر، حالت ارتجاعی و خاصیت عایق کنندگی خود را بیشتر از الیاف مصنوعی حفظ می کند. اصولاً پر نسبت به الیاف مصنوعی قیمت بالاتری دارد، اما مقدار پر به کار رفته در کیسه خواب هم شرط است. میزان فشردگی پر، چیزی است که هنگام خرید کیسه خواب باید به آن دقت کنید. میزان فشردگی پر با اعدادی بین 600 تا 900 مشخص می شود. این عدد نشان می دهد که در هر تکه دوخت دار کیسه خواب چند مکعب یک اینچی پر گنجانده شده است. هر چه تعداد پرها بیشتر باشد، کیسه خواب دما را بهتر در خود حفظ می کند و حجیم تر و نرم تر است؛ بنابراین هرچه این عدد بزرگتر باشد به نفع شماست.

الیاف مصنوعی

تنوع الیاف مصنوعی کم نیست. اما پلی استر پف دار بهترین نوع الیاف مصنوعی برای کیسه خواب به شمار می رود. پلی استر آب را به خود جذب نمی کند و گزینه بسیار خوبی برای طبیعت گردانی است که دائماً در معرض آب و رطوبت هستند. کیسه خواب الیاف، سنگین تر و حجیم تر و البته ارزان قیمت تر از کیسه خواب پر می باشد.

چه پارچه ای برای کیسه خواب مناسب است؟

زردکوه | راهنمای خرید کیسه خواب

برای پاسخ به این سوال فقط باید بدانید که ضد آب بودن کیسه خواب برای شما اهمیت دارد یا خیر. تنها در یک صورت به کیسه خواب ضد آب نیاز خواهید داشت: بیرون از چادر بخوابید. اگر چادر نمی زنید و مقصد سفر رطوبت دارد، کیسه خواب ضد آب تهیه کنید. برای تهیه کیسه خواب ضد آب باید حدوداً 100 دلار بیشتر هزینه کنید.

کیسه خواب های ضد آب، رویه ای از جنس پارچه ضد آب با قابلیت تنفس دارند که شبیه پارچه های پانچوهای کوهنوردی است. اگر پارچه به کار رفته در کیسه خواب، قابلیت تنفس نداشته باشد، تا صبح عرق می ریزید و کم کم بسترتان مرطوب می شود. کیسه خواب های ضد آب باید با مواد عایق درزگیری شده باشند تا آب و رطوبت نتواند از میان درزها نفوذ کند.

فُرم کیسه خواب

کیسه خواب ها در اشکال مختلف برش داده می شوند. فرم های مختلف کیسه خواب برای سبک های مختلف طبیعت گردی طراحی و تولید می شوند.

مومیایی

کیسه خواب های مدل مومیایی بر اساس آناتومی بدن طراحی می شوند و ظاهری شبیه به نوارهای کرباس مومیایی ها دارند. این نوع کیسه خواب ها برای استفاده در هوای سرد بهترین گزینه هستند. وظیفه اصلی کیسه خواب های مومیایی، حفظ کردن حرارت بدن به بهترین نحو ممکن می باشد. کم بودن فضای داخلی کیسه به تجمع حرارت کمک شایانی می کند. البته در قسمت سر و بالا تنه، آزادی حرکت تا حدودی وجود دارد. کسانی که در خواب زیاد حرکت می کنند و کمپرهای بزرگ جثه در سایر کیسه خواب ها بیشتر احساس راحتی می کنند. یکی دیگر از مزایای کیسه خواب های مومیایی، سبک تر بودن و کم حجم تر بودن آنهاست. از آنجایی که فرم کیسه خواب به تجمع حرارت کمک می کند، دیگر نیازی به استفاده از چندین لایه عایق کننده و فشردن مقدار زیادی پر و الیاف نیست.

مستطیل

کیسه خواب های مستطیل به بدن نمی چسبند و دور پاها کیپ نمی شوند. این نوع کیسه خواب ها زیاد گرم نیستند و برای خوابیدن در مناطق گرمسیر و یا در حیاط و پشت بام منزل توصیه می شوند.

نیمه مستطیل

کیسه خواب های نیمه مستطیل، چیزی بین کیسه خواب های مستطیل و کیسه خواب های مومیایی هستند. این کیسه خواب ها برای کسانی تهیه شده اند که نمی توانند خفقان کیسه خواب های مومیایی را تاب بیاورند و در عین حال به گرمایش نیاز دارند که کیسه خواب های مستطیل در تامین آن ناتوان هستند. کیسه خواب های نیمه مستطیل نسبت به مومیایی ها سنگین تر و حجیم ترند اما در عوض راحت تر می توان در آن ها حرکت کرد.

کیسه خواب باید اندازه باشد

زردکوه | راهنمای خرید کیسه خواب

شما دارید کیسه خواب انتخاب می کنید و قرار نیست آن را مثل پتو دورتان بپیچید. پس باید کاملاً اندازه باشد تا بتوانید خواب راحتی داشته باشید. برای آن که کیسه خواب مناسب خود را انتخاب کنید، موارد زیر را مد نظر داشته باشید:

  • قبل از خرید، کیسه خواب را تست کنید. طوری لباس بپوشید که معمولاً در برنامه های کمپینگ لباس می پوشید و به داخل کیسه خواب فرو بروید. دقت کنید که کدام برند و کدام نوع کیسه خواب بیشتر به کارتان می آید.
  • پدها و بندهای کیسه خواب را سرجایشان بگذارید. اگر کیسه خواب دارای پدهایی است که در فروشگاه از آن جداست، ابتدا آنها را در جایشان قرار دهید و سپس کیسه خواب را امتحان کنید. پدها، فضای داخلی کیسه خواب را کاهش می دهند و تاثیر زیادی روی سایز می گذارند.
  • زیپ ها و بست ها را امتحان کنید. زیپ کیسه را بالا و پایین بکشید. اگر زیپ کیسه گیر داشته باشد، در سفر شما را اذیت می کند. سرپوش کیسه خواب را امتحان کنید و گردن پوش آن را ببندید. اگر سرپوش و گردن پوش کیسه خواب تنگ و ناراحت باشد و یا چسب ها پوست شما را بیازارند، باید از خرید آن کیسه خواب صرف نظر کنید.
  • آزادی حرکت در کیسه خواب را مد نظر داشته باشید. اگر در فصول سرد سال بیشتر سفر می کنید، کیسه خوابی تهیه کنید که به بدن شما بچسبد. اگر زیاد غلت می زنید و پهلو به پهلو می شوید، کیسه خواب گشاد و آزاد انتخاب کنید.

اصطلاحات مربوط به کیسه خواب

شِل یا پوسته: شِل، لایه های عایق کننده را در بر می گیرد، جلوی باد را می گیرد و رطوبت را دفع می کند.

کلاه یا سرپوش: برای گرم ماندن در هوای سرد، کلاه نقش کلیدی ایفا می کند. کیسه خوابی تهیه کنید که کلاه و سرپوش آن به راحتی با چسب یا بند بسته شود و پوست را نیازارد.

گردن پوش: قسمت لوله شکل کیسه خواب است که عایق بندی شده و دور گردن قرار می گیرد و اجازه نمی دهد گرمای داخل کیسه خواب به بیرون نشت کند. گردن پوش در کیسه خواب های زمستانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

بالش گردنی: برخی از کیسه خواب ها گردن پوش ندارند و به جای آن یک بالش گردنی جدا دارند که بعد از قرار گرفتن درون کیسه آن را دور گردن قرار می دهند تا راه خروج گرما بسته شود و همچنین سر در موقعیت راحت تری قرار بگیرد.

فوت باکس: برخی از کیسه خواب ها دارای فوت باکس هستند؛ قسمت انتهایی کیسه دارای دیواره های سختی است که پا را در بر می گیرد. به این ترتیب پا آزادی حرکت دارد و به کیسه فشار وارد نمی شود.

عایق سازی: لایه های عایق کننده، قلب تپنده کیسه خواب هستند. هر چه عایق پف دارتر باشد، کیسه خواب گرمایش بهتری دارد.

زیپ: کیسه خوابی تهیه کنید که زیپ نرم و روان داشته باشد. کیسه خواب هایی که زیپ وسط دارند، به شما اجازه می دهند که زیپ را تا نیمه باز کنید و بنشینید. معمولاً لایه ای عایق کننده در پشت زیپ تعبیه می شود تا گرما از منافذ زیپ خارج نشود.

بافل: بافل به تکه های دوخت دار کیسه خواب های پر گفته می شود. اگر بافل در کیسه خواب پر وجود نداشته باشد، پرها حرکت می کنند و گلوله می شوند.

برخی از کیسه خواب ها بندهای پهنی دارند که دور زیرانداز کیسه خواب قرار می گیرند و از سر خوردن و حرکت کردن کیسه بر روی زیرانداز جلوگیری می کنند.

در بعضی از کیسه خواب ها نیز در قسمت زیر پا زیپ وجود دارد. معمولاً کیسه خواب هایی که زیپ قدی ندارند، برای تهویه هوا به یک زیپ در قسمت پا مجهز می شوند.

نحوه شستن کیسه خواب

زردکوه | راهنمای خرید کیسه خواب

برای آن که از کیسه خوابتان مراقبت کنید و بتوانید مدت زمان بیشتری از آن استفاده کنید، طبق دستورالعمل زیر آن را بشویید:

  • لیبل کیسه خواب و یا راهنمای استفاده از کیسه خواب را مطالعه کنید. اگر موارد زیر با راهنمای کیسه منافات داشت، بر اساس راهنما عمل کنید.
  • کیسه خواب را پشت و رو کنید. همه زیپ ها و سگک ها را ببندید، سپس کیسه خواب را پشت و رو کنید تا عرق و چربی بدن به خوبی شسته شود.
  • از شوینده مناسب استفاده کنید. شوینده پر و الیاف متفاوت هستند. با توجه به متریال به کار رفته در کیسه خواب، از شوینده درست استفاده کنید.
  • کیسه خواب را بشویید. می توانید کیسه خواب را در وان حمام به صورت دستی و یا در ماشین لباسشویی بشویید. ماشین لباسشویی های دو قلو برای این کار مناسب نیستند. کیسه خواب باید با آب سرد و به آرامی شسته شود. پس از آن که کیسه خواب یک دور کامل شسته شد، آب کشی کنید.
  • آبکشی را با ملایمت انجام دهید. اگر به کیسه خواب فشار وارد کنید، عایق بندی درزها صدمه می بیند.  کیسه خواب را از طول آویزان کنید تا تمام آب خارج شود.
  • کیسه خواب را خشک کنید. با استفاده از خشک کن و دمای پایین کیسه خواب را خشک کنید. کیسه خواب های پر را هر نیم ساعت یک بار بیرون بیاورید و پرها را با حرکات آرام جابه جا کنید. چند روزی کیسه خواب را در معرض هوا باز بگذارید. وقتی می خواهید کیسه خواب را درون کمد قرار دهید، آن را در یک ساک پنبه ای و یا روبالشی نخی بگذارید و تا سفر بعدی آن را در ساک نایلونی خودش قرار ندهید.
https://www.backpacker.com/gear/sleeping-bag-buying-guide