10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند ! | ماجراجویی در طبیعت به برنامه ریزی های زیادی احتیاج دارد. مواد غذایی سفر هم از این قاعده مستثنی نیست. پیدا کردن مسیر درست، پیدا کردن محل مناسب برای برپایی چادر، تعیین منابع آب، چک کردن وسایل مورد نیاز و به خاطر سپردن وضعیت آب و هوا از جمله مواردی است که در برنامه های هایکینگ باید مورد توجه قرار بگیرد.

چه برنامه کوهنوردی شما یک شبه باشد و چه دو هفته ای باشد، احتمالاً برنامه ریزی برای مواد غذایی را زیاد جدی نمی گیرید. معمولاً کوهنوردان فکر می کنند که صبح زود بیدار می شوند و چیزهایی برای خوردن بر می دارند. اما در سفر به مشکل می خورند و ضعف و گرسنگی بر آنها غلبه می کند. در حالی که غذا هم از جمله لوازم کوهنوردی ضروری است که شما می توانید استفاده کنید.

10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !
10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !

وقتی قرار است همه مواد غذایی سفر را در کوله جا دهید و وزنش را تحمل کنید، باید تا جایی که امکان دارد از غذاهای کم حجم و کم وزن استفاده کنید.

معمولاً اولین تجربه کوهنوردی، با مشکلاتی در برنامه غذایی همراه می شود. اکثر کوهنوردان در اولین برنامه هایکینگ، مقدار زیادی سالاد ماکارونی، سیب زمینی آبپز، تعداد زیادی نان و کره بادام زمینی بر می دارند.  به این ترتیب وزن کوله بالا می رود و حمل آن واقعاً مشکل می شود.

خوشبختانه، کوهنوردان به تدریج تجربیات زیادی از اشتباهاتشان به دست می آورند و مواد غذایی را کاهش می دهند. در ادامه اشتباهات رایج کوهنوردان در مورد مواد غذایی را می خوانید.

سنگین کردن بار

رایج ترین اشتباه در برنامه های هایکینگ، چپاندن مقدار زیادی مواد غذایی در کوله است. شاید حس اطمینان از داشتن غذای کافی برای چند روز راضی کننده باشد، اما این آرامش ذهنی وزن زیادی را بر روی پاهای شما تحمیل می کند. در این حالت شما باید انرژی مضاعفی صرف کنید و در آخر مقدار زیادی مواد غذایی دور بریزید.

هنگام برداشتن مواد غذایی برای هایکینگ، فکر نکنید که آخرین غذای عمرتان را می خورید. سخت گیر باشید و هر وعده غذایی را معین کنید. شما بهتر از هر کسی می دانید که در روز بدن شما واقعا به چقدر غذا نیاز دارد.

می توانید چند پوره سیب زمینی وکیوم شده مخصوص کوهنوردی تهیه کنید. این پوره های سیب زمینی وزن خیلی کمی دارند، اما آنقدر حجیم هستند که می توان به عنوان یک وعده کامل غذایی روی آن ها حساب کرد. اگر فکر می کنید که با کمبود مواد غذایی مواجه می شوید، باز هم می توانید از این پوره های وکیوم شده به عنوان غذای ذخیره استفاده کنید.

10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !
10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !

محض احتیاط یکی دو تا غذای فریز شده و ترجیحاً خشک بردارید تا اگر خدای نکرده در طبیعت گیر افتادید یا شرایط غیر قابل پیش بینی اتفاق افتاد یا کسی به غذا نیاز داشت، بتوانید از آن استفاده کنید. غذاهای خشک و منجمد وزن کمی دارند؛ پس بهتر است جانب احتیاط را رعایت کنید تا بعداً حسرت بخورید.

یکی از توصیه های انجمن ایمنی ورزش های فضای باز، به همراه داشتن مواد غذایی بیش از حد نیاز می باشد.

بیش از حد سبک کردن بار

مطمئناً مرز مشخصی بین افراط و تفریط در برداشتن وسایل مورد نیاز و جا دادن آن در کوله وجود دارد. هیچ چیز بدتر از این نیست که یک مشت آجیل و میوه خشک برایتان مانده باشد و مجبور باشید مسیرهای سخت و طولانی را طی کنید. وقتی برنامه شما انرژی زیادی لازم دارد، باید تغذیه شما انرژی لازم را فراهم کند.

تاکید می کنیم: باید برنامه غذایی هر روز را مشخص کنید. برای هر روز یک صبحانه، یک نهار، یک شام، یک میان وعده و یک دسر در نظر بگیرید. قبل از تدارک مواد غذایی برنامه خود را بر روی کاغذ بنویسید تا چیزی از قلم نیفتد.

در مورد حجم غذای مورد نیازتان با خود صادق باشید. فکر کنید که بعد از یک روز کوهنوردی چقدر اشتها دارید. زیاده روی نکنید. تعادل کلید موفقیت در هر چیزی است.

برداشتن غذاهای سنگین و حجیم

شما به اندازه کفایت غذا برداشته اید، اما در کوله پشتی جا نمی گیرد؟ چرا؟

شاید یک عدد نان وزنی نداشته باشد، اما جای زیادی می گیرد. چند عدد نان می تواند به اندازه یک کیسه خواب فضا اشغال کند. رعایت کردن تعادل میان حجم و وزن نکته ای است که سفر شما را لذت بخش تر می کند.

به سراغ غذاهایی بروید که حجم کم و کالری بالا دارند. کمپانی هایی هستند که غذاهای خشک و فریز شده تولید می کنند. این نوع غذاها بهترین گزینه برای برنامه های هایکینگ می باشد. این غذاها فضای خیلی کمی اشغال می کنند و کمترین دور ریز را دارند. کافی است این غذاها را باز کنید و داخل آب جوش بریزید تا آماده مصرف شوند.

عدم رعایت تنوع مواد غذایی

کوله گردی به طور کلی به معنی گذشتن از لذت خوردن غذاهای چرب و گرم همیشگی است. اما اگر هر روز بعد از کوهنوردی های طولانی یک غذای ثابت بخورید، بعد از چند روز بی روحیه و کسل می شوید.

باور کنید گاهی اوقات در اوج گرسنگی دلتان می خواهد غذایتان را به طرف صخره ها پرتاب کنید. سعی کنید غذای هر روز با غذای روز قبل متفاوت باشد. درست است که بعد از صرف انرژی زیاد و خستگی کوهنوردی هر غذایی می چسبد اما کاری نکنید که به نقطه انزجار برسید.

10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !
10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !

غذاهای خشک، بهترین گزینه برای رعایت تنوع هستند. ضمن آن که هیچ زحمتی ندارند. پاستای وکیوم شده، گوشت ها و فرآورده های گوشتی خشک و خیلی دیگر از غذاهای وکیوم شده و خشک در دسترس شما هستند. می توانید غذاهای متنوع انتخاب کنید. همچنین می توانید هنگام سرو غذاهای خشک و وکیومی به آنها ادویه و چاشنی اضافه کنید.

نداشتن غذاهای خوشمزه

کوهنوردان زیادی با این مشکل مواجه می شوند. اکثر مواد غذایی مناسب کوهنوردی شیرین هستند: شکلات های مغزدار، صبحانه های آماده، آجیل و میوه خشک، شکلات و غیره.

بعد از مدتی کوهنوردان عطش شدیدی به مواد غذایی شور پیدا می کنند تا در رژیم غذایی کوهنوردی خود تعادل ایجاد کنند. غذاهای نمکی مناسب کوهنوردی گوشت های نمک سود شده و آجیل های شور هستند. همین ها برای از بین بردن یکنواختی و خلاصی از شیرینی کفایت می کند.

برداشتن غذاهای سنگین

یکی دیگر از اشتباهات رایج کوهنوردان مبتدی، برداشتن غذاهای سنگین است. گاهی کوهنوردان غذاهای کنسروی مثل تن ماهی و لوبیا تدارک می بینند. کنسروها به راحتی استفاده می شوند و انرژی و کالری زیادی دارند. اما چند کنسرو در کنار هم وزن کوله را تا حد زیادی افزایش می دهند و روزهای کوهنوردی را سخت و طاقت فرسا می کنند. واقعاً چه کسی دوست دارد با خود قوطی حمل کند؟ بعد از خوردن کنسروها باید دوباره قوطی ها را با خود حمل کنید. قوطی های خالی هم وزن و حجم زیادی دارند.

10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !
10 اشتباه غذایی که کوهنوردان مبتدی مرتکب می شوند !

مثل کوهنوردان حرفه ای، غذاهای سبک و سریع بردارید و اطمینان حاصل کنید که وعده های غذایی پر از مواد مغذی و مفید هستند. بهترین گزینه؛ غذاهای خشک و فریز شده هستند؛ چرا که وزن کمی دارند، انرژی بالایی تامین می کنند و مزه غذای واقعی می دهند.

نداشتن مواد غذایی مغذی

اگر بخواهیم مستقیم برویم سر اصل مطلب، باید بگوییم: نودلی که دو دقیقه ای آماده می شود، غذای مناسبی برای کوهنوردی و کوله گردی نیست.

نودل شکم شما را پر می کند اما کالری یا ماده مغذی خاصی ندارد. این نوع غذاها برای داشتن انرژی کافی برای کوهنوردی های روزهای بعد، اصلاً کافی نیستند.

غذاهای مخصوص هایکینگ را پیدا کنید که ویتامین ها و املاح معدنی ضروری را دارا باشند تا برای روز بعد انرژی داشته باشید. مطمئن باشید، بدنتان از شما تشکر می کند. هیچ چیز بدتر از این نیست که بدن شما در میانه سفر کم بیاورد. تصور کنید به شدت ضعف دارید و مجبورید راه زیادی را کوهنوردی کنید.

برنامه ریزی کردن برای پختن غذاهای سخت

کوهنوردان زیادی بوده اند که برای برنامه غذایی سفرشان، رویاهای بلندپروازانه ای داشتند. آنها می خواستند بشقاب های زیبا با خوردنی های خوشمزه و هیجان انگیز داشته باشند. اما پختن غذاهای خوشمزه در طبیعت، فقط در حرف زیباست. در عمل از کار خود پشیمان می شوید. شما 10 ساعت کوهنوردی کردید و می خواهید قبل از آنکه از خستگی بیهوش شوید، چیزی بخورید. آیا می توانید ساعت ها وقت صرف کنید و آشپزی کنید.

تازه بعد از طی کردن مسافت طولانی، باید جایی پیدا کرده تا چادر را برپا کنید. دیگر تاب و توانی برای آشپزی آن هم در شرایط سخت باقی نمی ماند. اگر می خواهید خیلی خودتان را تحویل بگیرید، از غذاهای آماده بسته بندی شده استفاده کنید. غذاهای آماده تنها نیاز به گرم کردن دارند.

مصرف زیاد شکر

شکر برای بالا بردن انرژی خوب است اما متاسفانه طبیت گردانی که در مصرف شکر زیاده روی می کنند، چند ساعت بعد با افت انرژی شدیدی رو به رو می شوند. سعی کنید در این تله نیفتید.

شما باید منابع غذایی حاوی کربوهیدارت و چربی های خوب پیدا کنید تا در تمام طول روز انرژی داشته باشید. با مصرف زیاد شکر، بعد از چند ساعت که سطح قند خون پایین می آید، به شدت احساس خستگی و کرختی می کنید. توجه داشته باشید که وعده های غذایی و میان وعده ها تعادل داشته باشند.

 ندانستن نیاز غذایی و مزاج

در نهایت هیچ کس بهتر از خودتان نمی داند که شما از چه جور غذایی خوشتان می آید. قبل از رفتن به طبیعت، رژیم طبیعت گردی بگیرید و غذاهای کوهنوردی را امتحان کنید.

قبل از شروع برنامه هایکینگ، شما باید بدانید برای شرکت در یک کوهنوردی انرژی بر، چه مقدار غذا مصرف می کنید. همچنین باید بدانید کدام مواد غذایی با بدن شما سازگاری دارد. خودتان را با کمپرها و کوهنوردان دیگر مقایسه نکنید. آدم ها با هم فرق دارند و هر کس باید بداند چه چیزی برای او بهتر است.

در برنامه های هایکینگ و کوله گردی باید مثل انسان های نخستین زندگی کنید. با غروب خورشید می خوابید، با طلوع خورشید بیدار می شوید و در میان طلوع و غروب خورشید فعالیت می کنید. بعد از انجام برنامه ریزی های سفر باید برای خواب و غذا برنامه ریزی کنید. رژیم غذایی ضعیف و برنامه ریزی نشده، سفر شما را ضایع می کند. بنابراین برای تمام وعده های غذایی برنامه ریزی کنید. سازماندهی یک سفر به دل طبیعت، نوعی هنر است. اگر تازه بک پکینگ و هایکینگ را شروع کردید، ما برای شما یک برنامه غذایی پیشنهادی داریم:

برنامه دو روزه

روز اول

صبحانه: صبحانه را در خانه یا در یک رستوران بین راهی صرف کنید.

نهار: ژامبون، نان، پنیر، سیب

میان وعده: بیسکوییت روکش دار، دراژه شکلاتی، گوشت نمک سود شده

شام: اسپاگتی بلونز بسته بندی شده

دسر: کمپوت سیب

روزم دوم

صبحانه: فرنی آماده

نهار: تن ماهی وکیوم شده، 2 عدد نان پیتا، سیب

میان وعده: بیسکوییت روکش دار، آجیل شور، شکلات

شام: در راه برگشت یا در خانه شام را صرف کنید.

برنامه 3 تا 5 روزه

روز اول:

صبحانه: در خانه یا در رستوران بین راهی

نهار: سالامی، نان، پنیر، هویج؛ سیب

میان وعده: بیسکوییت روکش دار، آجیل و میوه خشک، موز خشک شده، شکلات

شام: غذای بسته بندی شده که گوشت و برنج داشته باشد.

روز دوم:

صبحانه: فرنی آماده، قهوه تلخ

نهار: نان پیتا، تن ماهی، سیب

میان وعده: شکلات توپی، گوشت نمک سود شده، آجیل، بیسکوییت روکش دار

شام: غذای آماده با گوشت و قارچ و برنج

دسر: چیزکیک میوه ای

روز سوم:

صبحانه: کورن فلکس و قهوه تلخ

نهار: قارچ و سوپ سیب زمینی آماده، برنج آماده

میان وعده: گوشت نمک سود شده، کلوچه، پنیر

شام: غذای گیاهی آماده

دسر: کیک هویج

روز چهارم:

صبحانه: صبحانه پخته شده آماده

نهار: پیراشکی گوشت آماده

میان وعده: بیسکوییت روکش دار، دراژه شکلاتی، گوشت نمک سود شده

شام: خوراک گوشت و سیب زمینی آماده

دسر: کمپوت زردآلو

روز پنجم:

صبحانه: جو پرک با سالاد میوه

نهار: سوپ مرغ آماده

میان وعده: بیسکوییت روکش دار، بادام زمینی شور، اسنیکرز

شام: گوشت گریل شده با سبزیجات

دسر: پای سیب