10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها | با خواندن مطلب پیش رو، یاد می گیرید که چطور با جراحت ها و بیماری های رایج طبیعت گردی مثل دل درد و یا حتی شکستگی استخوان برخورد کنید.

در طبیعت و مناطق دورافتاده بکر، هر اتفاقی ممکن است بیفتد. متاسفانه، نمی توان برای رویارویی با هر اتفاقی از پیش آماده بود. در ادامه می آموزید که چطور سفر ایمن و بی خطری داشته باشید و جان سالم به در ببرید.

کشیدگی عضله و رگ به رگ شدگی

10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها
10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها

کشیدگی عضله، ماهیچه ها را درگیر می کند اما رگ به رگ شدگی به رباط ها و تاندون ها مربوط می شود(رگ به رگ شدگی برای کوهنوردان به معنی آسیب دیدن زانو و مچ می باشد). به هر حال، بعد از یک حرکت و یا پرش ناگهانی باید انتظار درد، تورم و حالت های ناخوشایند را داشته باشید. از آنجایی که این نوع دردها با استراحت درمان می شوند، ممکن است برنامه سفر را بر هم بریزند.

حتماً داروی ایبوپروفن و استامینوفن همراه داشته باشید.

از کشیدگی بیش از حد مفاصل خودداری کنید. تناسب اندام داشته باشید. پیش از شروع طبیعت گردی و کوهنوردی بدنتان را گرم کنید.

اگر مچ های حساسی دارید، نیم بوت کوهنوردی به پا کنید و از عصا کمک بگیرید. محتاطانه گام بردارید.

بعد از حادثه باید تلاش کنید از تورم موضع آسیب دیده جلوگیری کنید:

موضع را در آب سرد دریاچه یا رودخانه فرو ببرید. می توانید برف را در یک تکه پارچه بریزید و بر روی موضع آسیب دیده قرار دهید. قرار دادن پارچه خیس و سرد هم می تواند موقتاً درد را کاهش دهد.

با استفاده از باندهای ارتجاعی، موضع را ببندید. بانداژ نباید آنقدر سفت باشد که در گردش خون اخلال به وجود آید. عضله آسیب دیده را به نرمی ماساژ دهید و خیلی آرام بکشید.

دست یا پای آسیب دیده را به هنگام استراحت کمی بالاتر از بدن قرار دهید. اگر آسیب سطحی باشد، 20 دقیقه کافی است اما اگر آسیب جدی باشد، بهتر است تمام طول شب عضو آسیب دیده کمی بالاتر قرار بگیرد.

اگر عضو آسیب دیده کاملاً از کار افتاده و شخص نمی تواند آن عضو را حرکت دهد، باید سفر را به اتمام برسانید و به شهر برگردید.

دردهای شکمی

10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها
10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها

مشکل دل درد این است که می تواند علل مختلفی مثل دل پیچه، عفونت دستگاه گوارش و یا سنگ کلیه داشته باشد. تشخیص علت دل درد کار ساده ای نیست. بعضی از انواع دل درد خطرناک هستند.

قرص معده و قرص آنتی بیوتیک همراه داشته باشید. برای کنترل دمای بدن، تب سنج بردارید.

برای کم کردن دردهای شکمی، بهتر است به حالت جنینی بخوابید و تا علت دل درد مشخص نشده، مایعات بنوشید و از غذاهای مایع و نرم تغذیه کنید.

در شرایط زیر، سفر را به اتمام برسانید و به شهر برگردید:

اگر درد یک نقطه خاص را درگیر کرده باشد و بیشتر از 12 ساعت ادامه پیدا کند.

اگر هم زمان با دل درد ادرار و مدفوع خونی باشد یا فرد احساس حالت تهوع داشته باشد. تب بالای 102 درجه فارنهایت هم می تواند نشانگر شوک ناشی از آپاندیس باشد.

اگر احتمال داشته باشد که دل درد به بارداری یا خونریزی داخلی مرتبط باشد.

اگر دل درد با حرکت کردن شدت پیدا کند و با لمس شکم متوجه سفت بودن غیر طبیعی شکم شوید.

اگر طی بیست و چهار ساعت گذشته شکم کار نکرده باشد.

آلرژی و حساسیت

گزارش های زیادی از بروز زکام بهاره و آلرژی به گیاهان سمی در طبیعت وجود دارد (نیش زنبور در این طبقه بندی قرار نمی گیرد).

محلول شست و شوی آنتی باکتریال، شوینده پوست، از بین برنده چربی، کورتیزون موضعی و آنتی هیستامین همراهتان داشته باشید.

از رفتن به مناطقی که گیاهان خطرناک و سمی دارند، خودداری نمایید. هنگامی که در دشت ها و در میان گیاهان راه می روید، شلوار بلند به تن داشته باشید. به لباس هایی که به گیاهان مالیده شده اند، دست نزنید. لباس ها را بشویید تا چربی های چسبیده به آنها پاک شود. متخصصین نمی دانند روغن های گیاهی چه مدتی فعال باقی می مانند.

در اولین فرصت لباس ها را بشویید. روغن گیاهانی مثل پیچک، بلوط و سماق در عرض ده دقیقه جذب پوست می شوند. اگر احساس خارش کردید، از خاراندان پوست خودداری کنید. خاراندن موضع می تواند موجب عفونت و پخش شدن روغن گیاه شود.

در صورتی که پوست ملتهب و عفونی شد، به شهر برگردید و از ادامه سفر صرف نظر کنید.

حالت تهوع، اسهال و استفراغ

معمولاً وقتی افراد دچار اسهال و استفراغ می شوند، انگل ژیاردیا را مقصر می دانند؛ اما عادت های بهداشتی و تنبلی شما و همسفرانتان در شستن دست، مهم ترین دلیل ابتلا به اسهال و استفراغ می باشد.

آنتی بیوتیک، استامینوفن، لوپرامید و تب سنج به همراه داشته باشید.

ظروف را با آب گرم و شوینده مناسب بشویید. دست ها را با آب و صابون به مدت 20 ثانیه بشویید. حتماً زیر ناخن هایتان را تمیز کنید. اگر دست هایتان خیلی کثیف نباشد، می توانید از ژل های ضد عفونی کننده استفاده کنید.

استراحت کنید و مایعات مصرف کنید. تا می توانید مایعات و غذاهای مایع مثل سوپ استفاده کنید. 24 تا 48 ساعت طول می کشد که مشکل برطرف شود.

10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها
10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها

اگر فرد تا 24 ساعت دل پیچه داشته باشد و یا تب او بالای 102 درجه فارنهایت باشد، به هیچ وجه نباید مصرف مایعات را قطع کند.

دندان درد و لب پر شدن دندان

عفونت باکتریایی دندان، مشکل رایجی است اما جویدن بیش از حد و زمین خوردن با صورت، از دلایل شایع دندان درد در سفر هستند.

وکس دندان همراه داشته باشید( وکس دندان معمولاً برای برطرف کردن درد ارتودنسی استفاده می شود).

در طبیعت، قبل از خوردن غذا بررسی کنید که باد، شن ریزه و آشغال داخل غذا نریخته باشد. احتمال وقوع چنین چیزی خیلی بیشتر از آن چیزی است که فکرش را می کنید.

در صورتی که دچار خونریزی دهانی شدید، یک گاز استریل را گاز بگیرید تا هنگامی که خونریزی قطع شود. سپس با مقدار زیادی آب دهانتان را بشویید. اگر عصب دندان بیرون افتاد، با یک تکه موم یا آدامس دندان را بپوشانید. اگر دندان کاشته شده از جایش درآمد، دندان را نگه دارید و زودتر از یک ساعت خودتان را به کلینیک دندانپزشکی برسانید؛ در غیر این صورت دندانتان را از دست می دهید.

اگر فکر می کنید با رساندن خود به دکتر می توانید دندانتان را احیا کنید و یا علائم عفونت را مشاهده می کنید، سریعاً به شهر برگردید.

یخ زدگی و سرما زدگی

سفید شدن و کش آمدن پوست به همراه احساس سوزن سوزن شدن، از علائم سرمازدگی می باشد. اما اگر پوست بی حس شده باشد و پس از فشار دادن به سختی به حالت اول برگردد، یخ زدگی اتفاق افتاده است. معمولاً انگشت های دست و پا و صورت دچار یخ زدگی می شوند.

ایبوپروفن و گاز استریل و باند همراه داشته باشید.

بدنتان را گرم و خشک نگه دارید و از پوشیدن بوت و لباس های دست و پا گیر خودداری کنید.

اگر سرمازدگی شدید نباشد، باید یک نفر با حرکات تند دست، زیر بغل و کشاله ران فرد سرما زده را گرم کند. اگر شدت سرمازدگی زیاد باشد، باید فرد سرمازده را در آبی با دمای بالاتر از بدنش فرو برد و سپس قسمت های یخ زده بدنش را باندپیچی کرد. پوست یخ زده را مالش ندهید. از اجاق و وسایل گرمازایی که همراه دارید برای رفع یخ زدگی استفاده نکنید. از آنجایی که پوست بی حس شده، امکان دارد فرد دچار سوختگی شود و متوجه نباشد.

زخم

بیشترین جراحت های گزارش شده شامل بریدگی، خراش، سوختگی و تاول می شود. اما تاول از همه موارد گفته شده رایج تر است.

تاول

باند، نوار چسب، پارچه نخی تمیز و پماد آنتی بیوتیک همراه داشته باشید.

از کفش راحت استفاده کنید. سعی کنید در تمام طول مسیر پاهایتان خشک باشد. اگر در آب فرو رفتید، جوراب هایتان را عوض کنید. به محض این که احساس درد و سوزش کردید، فکری برای جلوگیری از پیشرفت التهاب بکنید.

روی قسمت ملتهب پوست چسب بزنید و یا با پارچه ببندید. اگر کار از کار گذشته باشد، چه کنیم؟

روی تاول را با کف صابون بشویید.

اگر فکر می کنید تاول به زودی می ترکد، یک سوزن یا چاقو داغ کنید و در آن فرو کنید.

پماد آنتی بیوتیک بمالید. گاز استریل بگذارید و با پارچه ببندید. در آخر با چسب نواری، بانداژ را محکم کنید.

بریدگی و خراشیدگی

برای درمان بریدگی و خراشیدگی به باند، گاز استریل و پماد آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت.

هنگام آماده کردن غذا و یا بریدن چوب، خیلی احتیاط کنید. اشیاء تیز و برنده را طوری بسته بندی کنید که تصادفاً دست شما را نبرند.

در یک کیسه پلاستیکی آب بریزید. گوشه پلاستیک را سوراخ کنید و بریدگی را با یک لیتر آب بشویید. اگر خونریزی بند نمی آید، یک گاز استریل روی زخم بگذارید و فشار دهید. اگر گاز کاملاً خونی شد، گاز استفاده کنید. بعد از بند آمدن خونریزی، یک گاز استریل تمیز بگذارید و باندپیچی کنید.

سوختگی

باند، گاز استریل، پماد آنتی بیوتیک همراهتان داشته باشید.

برای پیشگیری از سوختگی، بر روی یک سطح صاف و ثابت آشپزی کنید و لوازم مورد نیازتان را به حالت نیم دایره بچینید تا هنگام برداشتن آنها دستتان با آتش و یا ظرف داغ برخورد پیدا نکند.

10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها
10 آسیب در طبیعت گردی و نحوه درمان آنها

موضع سوختگی را برای 10 دقیقه با آب سرد بشویید. سپس خشک کنید و پماد آنتی بیوتیک بمالید. در نهایت یک گاز استریل روی سوختگی گذاشته و بانداژ کنید.

اگر سوختگی عفونت کرد، با فشار دادن درد گرفت و خط های قرمز رنگ در اطراف موضع سوخته پدیدار شد، سفر را به پایان برسانید و برگردید.

بیماری های شبه آنفلونزا

هنگام سفر حتماً ایبوپروفن، استامینوفن، شربت سینه و تب سنج در وسایلتان داشته باشید.

برای پیشگیری از ابتلا، دست هایتان را به صورت مکرر بشویید. هنگام سرفه کردن جلوی دهانتان را بگیرید. اجازه ندهید دیگران دستشان را در کیسه خوراکی های شما بکنند.

درمان سرماخوردگی و آنفولانزا در طبیعت، مثل درمان آن در خانه است. باید تا جایی که می توانید استراحت کنید و مایعات بنوشید.

اگر بیش از 48 ساعت تب بالای 102 درجه فارنهایت داشتید، سر درد یا گردن درد داشتید و گلودردتان طوری بود که نمی توانستید چیزی قورت دهید، حتماً به شهر برگردید.

مشکلات دستگاه ادراری و تناسلی

اگر زمان ادرار کردن، احساس سوزش می کنید، احتمالاً دچار عفون مجاری ادراری شده اید. خانم هایی که در اندام تناسلی خود احساس درد و خارش دارند، به احتمال زیاد دچار عفونت های باکتریایی و قارچی شده اند.

برای عفونت مجاری ادراری، فنازوپریدین و برای عفونت های تناسلی، داروی ضد قارچ بردارید.

برای پیشگیری از ابتلا به عفونت ادراری و تناسلی، بهداشت را رعایت کنید. لباس زیر خود را دائماً عوض کنید و اجازه ندهید لباس زیر مرطوب تنتان بماند.

مصرف زیاد مایعات می تواند به عفونت مجاری ادراری پایان دهد، اما استفاده از دارو فرآیند درمان را سرعت می بخشد.

اگر عفونت ادراری شدت گرفت و یا دچار درد و تورم شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.

در رفتگی و شکستگی استخوان

شکستگی، بیشتر در استخوان پا و مچ ها مشاهده می شود. علائم شکستگی مثل کشیدگی عضله و رگ به رگ شدن می باشد، اما کمی شدیدتر است. در رفتگی که بیشتر برای شانه اتفاق می افتد، درد شدیدی دارد. معمولاً عقب ماندن دست به خاطر عصای کوهنوردی، اسکی و پارو زدن موجب در رفتن کتف می شوند.

برای مدیریت چنین شرایطی باید آتل و باند ارتجاعی داشته باشید.

جهت جلوگیری از وقوع چنین مصدومیت هایی، استفاده از عصای کوهنوردی را تمرین کنید. دستتان را در حلقه های سر عصا فرو نبرید.

عضو آسیب دیده را حرکت ندهید. سعی نکنید که عضو در رفته را خودتان جا بیاندازید. در مورد مصدومیت پا  از دستورالعمل زیر پیروی کنید:

  • در زیر پای آسیب دیده، یک فوم یا تشکچه قرار دهید. بین تشکچه و پا پارچه بیاندازید. با استفاده از لباس ها و چیزهای پارچه ای یک گلوله درست کنید و زیر زانو بگذارید تا زانو قفل نکند.
  • زیرانداز یا تشکچه را با بند دور پا بپیچید.
  • اضافی زیرانداز را مثل بوت دور مچ پا ببندید. طوری تشکچه را ببندید که مچ پا را در بر بگیرد و ترجیحاً جلوی حرکتش گرفته شود. تشکچه را باد کنید. اگر تشکچه را آنقدر محکم بستید که جریان خون مختل شده، کمی آن را شل کنید.

بعد از هر گونه در رفتگی و شکستگی از ادامه سفر خودداری کنید. اگر فرد مصدوم می تواند راه برود که فبها! اما اگر نمی تواند راه برود، استخوان از پوست بیرون زده، عضو شکسته شده در زاویه نرمال قرار ندارد و یا نبض عضو آسیب دیده نمی زند، حتماً درخواست کمک کنید.

چه عواملی در طبیعت گردی موجب بیماری می شود؟

ارتفاع زدگی چقدر رایج است؟ سرما زدگی یا گرما زدگی چطور؟ کجاها خطر بالا رفتن ضربان قلب در ارتفاعات وجود دارد؟ ریسک کم آب شدن بدن در چه مناطقی بیشتر است؟ در زیر عوامل اصلی ایجاد ناراحتی و بدحالی در طبیعت، به صورت فهرست آورده شده است:

مشکلات روحی 6%

کم آبی بدن 5%

ارتفاع زدگی 2.9%

آپاندیس 1%

آسم 1%

ناراحتی قلبی 0.7%

سرد شدن بدن 0.6%

گرما زدگی 0.5%

قند خون 0.5%

تشنج 0.4%

بیماری های عفونی 0.3%

حساسیت به پروتئین 0.2%

منبع

شما می توانید برای خرید لوازم کوهنوردی به وبسایت زردکوه مراجعه فرمایید.