بعضی ها فکر می کنند تسلا برای پولدارها اسباب بازی می سازد. برخی دیگر معتقدند تسلا قصد دارد دنیا را نجات بدهد. در هر صورت، همه ما چیزهایی در مورد کمپانی تسلا شنیده ایم.

از نظر کسانی که در توییتر فعال هستند و از طرفداران پر و پا قرص Reddit می باشند، الون ماسک منجی عالم است.

تاسیس تسلا

کمپانی تسلا در سال 2003 توسط مهندس مارتین ابرهارد و مهندس مارک تارپنینگ در سن کارلوس کالیفرنیا بنیان نهاده شد. این کمپانی در ابتدا تسلا موتورز نامیده شد اما در سال 2017 به تسلا تغییر نام یافت.

کمپانی معتبر و معروف تسلا

نام کمپانی از نام نیکولا تسلا -مخترعی در قرن نوزدهم- گرفته شده است. نیکولا تسلا به خاطر کشف خواص چرخش میدان های الکترومغناطیس به شهرت رسیده است. اکتشاف او منجر به چیزی شد که امروزه با عنوان جریان متناوب شناخته می شود. جریان متناوب نوعی انتقال برق است که تا امروز همچنان استفاده می شود. جریان متناوب نقطه مقابل جریان مستقیم است که توسط توماس ادیسون کشف شده بود و کارایی کمتری داشت. تسلا از ابتدا به خاطر کمک های چشمگیرش به مهندسی برق مورد توجه قرار گرفت. در دهه های اخیر تسلا به یک نماد فرهنگی برجسته در میان مهندسین مبدل شده است.

هنگام تاسیس تسلا، ابرهارد به عنوان مدیر عامل و تارپنینگ به عنوان مدیر مالی شروع به کار کردند. هدف آنها از تاسیس کمپانی، تولید اتومبیل های کاملاً برقی بود. جرقه این ایده، اتومبیل برقی آزمایشی به نام  EV1 بود که توسط جنرال موتورز تولید شده بود. جنرال موتورز تنها در بین سال های 1996 تا 1999 به تولید اتومبیل برقی پرداخت. اتومبیل های برقی جنرال موتورز هرگز در دسترس عموم قرار نگرفت. اما تلاش جنرال موتورز از نقطه نظر مهندسین تحسین برانگیز و موفقیت آمیز بود.

 ابرهارد و تارپنینگ کمپانی خود را بر شالوده موفقیت جنرال موتورز بنا کردند. با آن که ماسک چهره شناخته شده ای در تسلا بود، تا سال 2004 رسماً به این کمپانی نپیوست. او در نهایت 30 میلیون دلار سرمایه گذاری کرد و وارد هیئت مدیره شد. همچنین ماسک به جذب سرمایه از سوی گوگل کمک کرد.

اصل قضیه این بود که ابرهارد و تارپنینگ رویای ساختن یک اتومبیل اسپرت کاملاً برقی را در سر می پروراندند. در سال 2006 آنها از نمونه نخست Tesla Roadster رونمایی کردند و در سال 2008 تولیدش را آغاز نمودند.

تاریخچه تسلا و چگونگی بوجود آمدن آن

تسلا با تولید Roadster به چیزی دست پیدا کرد که تا آن زمان هیچ کارخانه ای نتوانسته بود به آن دست یابد. آنها یک اتومبیل کاملاً الکتریکی با قابلیت های کاربردی ساخته بودند که نیاز مصرف کننده را برطرف می کرد. نمونه های آزمایشی قبلی تا این اندازه موفقیت آمیز نبودند. کارخانه های ماشین سازی می خواستند ماشینی بسازند که هم باتری قدرتمندی داشته باشد که در جاده دوام بیاورد و هم موتور مقرون به صرفه و پرشتابی داشته باشد که خریدار را جذب کند.

اتومبیل Roadster این ویژگی ها را داشت. اولین مدلی که در سال 2008 تولید شد، می توانست با یک باتری 250 مایل را بپیماید. سرعت و شتاب این ماشین قابل قیاس با ماشین های اسپرت غیر برقی بود. در Roadster از باتری لیتیوم یونی استاندارد استفاده شده بود. باتری لیتیوم یونی در خیلی از لوازم الکتریکی به کار می رفت و مصرف کننده می توانست به راحتی باتری را شارژ کند.

به هر حال رودستر به یک اتومبیل رایج و پرفروش تبدیل نشد. رودستر در بدو فروش، 100000 دلار قیمت داشت و همین امر دایره خریداران احتمالی را محدود می کرد. علاوه بر این، تسلا با مشکل مدت زمان شارژ مواجه شد. رودستر اولیه، برای شارژ شدن با برق خانگی به 24 تا 48 ساعت زمان نیاز داشت.

مدت زمان شارژ باتری به عنوان یک مانع بزرگ برای خرید ماشین برقی همچنان پابرجاست. البته تسلا در طول این سال ها تکنولوژی شارژ باتری را به طرز چشمگیری بهبود بخشیده و حالا برای شارژ باتری ماشین بیش از یک ساعت زمان لازم است. در مقایسه با ماشین های بنزینی که در عرض چند دقیقه سوخت می گیرند، ماشین های الکتریکی همچنان ضعیف برشمرده می شوند.

تغییر در هیئت مدیره

در سال 2008، تسلا تغییرات قابل توجهی در هیئت مدیره اش اعمال کرد. در سال 2007، ابرهارد از سمت مدیرعاملی تسلا استعفا داد، اما به عنوان مشاور در هیئت مدیره کمپانی باقی ماند. مایکل مارکس، یکی از سرمایه گذاران تسلا جانشین موقت ابرهارد شد. در ماه نوامبر همان سال زیو دروری به عنوان جانشین دائمی ابرهارد انتخاب گردید.

ایلان ماسک در فروشگاه اینترنتی زردکوه

دروری کسی بود که باعث شد خودروی رودستر از حالت پروتوتایپ خارج شود و به یک خودروی مصرفی تبدیل گردد. هنگامی که او در سال 2007، عهده دار کمپانی شد، پروژه با مشکل مواجه شده بود و کمپانی قصد داشت این خودروی پرچمدار را به عنوان یک محصول مصرفی وارد بازار کند. دروری در سال 2008 با موفقیت نمونه جدید رودستر را عرضه کرد.

به هر حال، کمی بعد از آنکه کمپانی تسلا،  رودستر شماره 1 را برای الون ماسک فرستاد، ابرهارد و تارپنینگ به طور کامل از تسلا جدا شدند. در اکتبر سال 2008، ماسک به سمت مدیرعاملی تسلا منصوب شد و 25 درصد از کارکنان را اخراج کرد.

انتقال سمت ریاست، با درگیری و نزاع همراه بود. ابرهارد و تارپنینگ ادعا می کردند آنها را به زور از کارخانه ای که خودشان بنیان گذارش بودند، بیرون کرده اند. در سال 2009 ابرهارد از کمپانی تسلا و ماسک به خاطر حرمت شکنی و مخدوش نشان دادن مالکیت شکایت کرد. او مدعی شد به زور او را از کمپانی بیرون کرده اند و تاخیرهای به وجود آمده و  مشکلات مالی مربوط به رودستر را به ناحق به مدیریت او نسبت داده اند. ابرهارد در اواخر همان سال از شکایتش گذشت کرد.

دوره جدید و نجات بخش

علیرغم عرضه گسترده رودستر، تسلا در سال 2009 با مشکلات مالی عمده مواجه شد. این کمپانی 10 میلیون دلار نقدینگی داشت و این رقم کمتر از چیزی بود که برای تولید خودروهای فروش رفته نیاز داشت. در ماه مه همان سال، Daimler AG ده درصد از سهام کمپانی را با پرداخت 50 میلیون دلار خریداری کرد. سپس تسلا از وزارت نیرو 465 میلیون دلار وام گرفت. همین وام، سرمایه لازم را برای ادامه کار کمپانی و نجات یافتنش از ورشکستگی تامین کرد. در ماه آگوست، کمپانی به مکان فعلی اش در پالو آلتو منتقل شد.

کمپانی تسلا در سال 2010 با فروش سهم های 17 دلاری به مردم توانست 226 میلیون دلار سرمایه جذب کند.

در سال 2008، تسلا اعلام کرد که می خواهد قیمت خودروهایش را کاهش بدهد. این کمپانی خودروی سدان مدل اس را با قسمت 76000 دلار یعنی حدود سه چهارم قیمت رودستر عرضه کرد. تسلا با رونمایی از نوع جدیدی از خودروهایش در سال 2011، وارد دوره مدرن خود شد. این در حالی بود که خودروی لوکس مدل اس سدان، اولین گام تسلا برای قبضه کردن بازار خودروهای مصرفی بود. این ماشین در سال 2012 به تولید انبوه رسید.

تسلا و ایلان ماسک

خودروی مدل اس موفق واقع شد. این خودرو از نشریات خودرو و محیط زیست جوایز متعددی دریافت کرد. مدل اس تسلا هم مثل رودستر رکوردهای جدیدی در عرضه خودروهای برقی به نام خود ثبت کرد. مدل اس پیشرفت های زیادی کرده بود اما مهم ترین آنها باتری ماشین بود که تا 300 کیلومتر پاسخگو بود و خیلی زودتر شارژ می شد. تا قبل از پایان سال 2012 تسلا تولید رودستر را متوقف کرد تا بر روی تولید مدل جدید تمرکز کند.

در سال 2012، تسلا اولین  ایستگاه های شارژ رایگان به نام سوپر شارژر را افتتاح کرد . در آغاز تنها شش ایستگاه شارژ در کالیفرنیا وجود داشت، اما کم کم به 1000 ایستگاه در سراسر جهان افزایش پیدا کرد. دارندگان خودروهای برقی تسلا می توانستند خودروهای خود را به صورت رایگان در این ایستگاه ها شارژ کنند. سرعت شارژ ایستگاه های تسلا بسیار بیشتر از برق خانگی بود.

در سال 2013، تسلا به سود مد نظرش رسید. سال بعد راه اندازی کارخانه  Gigafactory در نوادا را رسماً اعلام کرد. این کارخانه برای تولید باتری های مورد نیاز خودروهای تسلا تاسیس شده بود. وجود این چنین کارخانه ای برای مدل کسب و کار تسلا ضروری بود. کارخانه باتری سازی تسلا از نظر متراژ یکی از بزرگترین بناهای دنیاست.

تسلا همچنان به بلندپروازی هایش ادامه می داد. در سال 2015 این کمپانی خط تولید جدیدی برای تولید باتری های خورشیدی برای تامین انرژی مناطق مسکونی و صنایع راه اندازی کرد. نام کمپانی قبل از آغاز سال 2017 از تسلا موتورز به تسلا تغییر یافت. علت تغییر نام کمپانی، گسترده تر شدن محصولات بود. ماسک در بیانیه ها و نوشته هایش اعلام کرده بود که خط مشی کمپانی تغییر کرده و تسلا قصد دارد بیشتر بر صرفه جویی انرژی بپردازد.

تسلا تلاش می کرد تا سهم بیشتری در بازار مصرف کننده های عادی به دست بیاورد. در سال 2016 سدان مدل 3 را معرفی کرد. می توان گفت مدل 3 اولین خودرویی بود که بازار مصرف کننده را هدف گرفته بود. قیمت این خودرو کمتر از 70000 دلار بود. ماسک از معرفی خودروی جدیدش، هیجان زده شده بود و اعلام کرد کمپانی قصد دارد تا پایان سال بعد 200000 دستگاه مدل 3 تولید کند. این عدد تقریباً چهار برابر میزان تولید تسلا بود. علیرغم آنکه ماسک از بازتاب سخنانش در جامعه مطلع بود، خبرها و پست هایی بر روی اینترنت منتشر شد که ماسک و تسلا را به دردسر انداخت.

مشکلات مالی و قانونی

تسلا در شروع سال 2018 با مشکلات عدیده ای روبه رو شد. پیش بینی های غلط باعث شد سرمایه گذاران سهم خود را بفروشند. در اواسط سال 2017 بیش از 5 درصد ارزش کمپانی معادل 12 میلیارد دلار از بین رفته بود. تسلا تا ماه ژانویه 2018 نتوانسته بود به تعهداتش در تولید مدل 3 عمل کند. تسلا در طول سه ماه 2400 دستگاه مدل 3 تحویل داده بود. با این وجود به خریداران قول داده بود که هر هفته 5000 خودرو تولید می کند.

تسلا ادعا می کرد بیشتر مشکلات پیش آمده به زنجیره تامین مربوط می شود و جمع آوری قطعات اولیه از جای جای دنیا از ساخت و سر هم کردن قطعات مشکل تر است.

مشکلات پیش آمده در تولید برای تسلا در مقایسه با مشکلات قانونی ماسک در اواخر همان سال بی اهمیت می نمود. در تاریخ هفتم آگوست، ماسک در توییتر اعلام کرد که قصد دارد با پرداخت 420 دلار برای هر سهم تسلا را خصوصی کند. او به سهامداران اطمینان داده بود که با فروش سهم خود سود قابل توجهی نصیبشان می شود. این امر باعث شد عده زیادی در تسلا سهم بخرند تا پس از خصوصی سازی و فروش مجدد سهم سود کنند. به این ترتیب قیمت سهام کارخانه 10 درصد افزایش یافت. اما تسلا هیچ وقت خصوصی نشد.

تسلا و تاریخچه آن فروشگاه اینترنتی زردکوه

در ماه سپتامبر، کمیسیون امنیت تجارت ماسک را به کلاهبرداری توییتری متهم کرد. او به نشر اطلاعات کذب و گمراه کننده برای بالا بردن ارزش سهام کمپانی در توییتر متهم شد. در ابتدا ماسک تهدید کرد که از مدیریت تسلا استعفا می دهد اما بالاخره ماسک و تسلا وادار به پذیرش اتهام شدند. تسلا و ماسک هر کدام 20 میلیون دلار جریمه شد. ماسک هم تهدیدش را عملی کرد و از سمتش در تسلا استعفا داد. رابین دنهولم یکی از اعضای هیئت مدیره جایگزین او شد.

دیوان عدالت نیز شروع به تحقیق و تفحص در مورد نشر اکاذیب در رابطه با ظرفیت تولید تسلا نمود. در فوریه سال 2019 پرونده ای بر علیه ماسک برای دروغگویی در مورد ظرفیت تولید مدل 3 تسلا در توییتر تشکیل شد. در نهایت بنا بر این شد که حساب کاربری توییتر الون ماسک توسط تیم حراست تسلا دائماً تحت کنترل باشد.

گاهشمار تسلا

2003- تسلا موتورز توسط مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ در سن کارلوس کالیفرنیا بنیان نهاده شد. آن دو به ترتیب مدیر عامل و مدیر مالی شرکت بودند.

2004- الون ماسک 30 میلیون دلار در تسلا سرمایه گذاری کرد و وارد هیئت مدیره شد.

2006- تسلا از اولین خودرو کاملاً برقی یعنی رودتسر رونمایی کرد.

2007- ابرهارد از سمت مدیرعاملی تسلا استعفا داد. مایکل مارکس جانشین موقت ابرهارد شد.

2007- زیو دروری به سمت مدیرعاملی تسلا منصوب شد.

2008- رودستر وارد فرآیند تولید شد. اولین خودروی تولید شده به الون ماسک تقدیم شد.

2008- زیو دروری از سمت مدیر عاملی تسلا استعفا داد. الون ماسک جایگزین او شد.

2008- تسلا برنامه هایش برای مدل 3 سدان را اعلام کرد.

2009- ابرهارد از تسلا و ماسک شکایت کرد. او مدعی شد او را به زور از کمپانی بیرون انداخته اند و ماسک از اعتبار کارخانه ای که ابرهارد و تارپنینگ تاسیس کرده اند، سو استفاده می کند. ابرهارد در اواخر همان سال از شکایتش صرف نظر کرد.

2009- تسلا با مشکلات مالی مواجه شد. Daimler AG در تسلا سرمایه گذاری کرد. تسلا از وزارت نیرو وام گرفت.

2009- تسلا به پالو آلتو نقل مکان کرد.

2010- تسلا به سهامی عام تغییر پیدا کرد و 226 میلیون دلار سرمایه جذب کرد.

2011- تسلا نمونه نخست مدل اس اولین سدان کمپانی را به نمایش گذاشت.

2012- سدان مدل اس به تولید انبوه رسید.

2012- تسلا تولید رودستر را متوقف کرد.

2012- تسلا اولین سری از ایستگاه های شارژ به نام سوپرشارژر را در کالیفرنیا افتتاح نمود.

2013- تسلا به سوددهی رسید.

2014- تسلا کارخانه Gigafactory  را در نوادا معرفی کرد. این کارخانه باتری مورد نیاز محصولات تسلا را تولید می کرد.

2015- تسلا وارد عرصه تولید باتری های خورشیدی برای منازل مسکونی و صنایع شد. محصولات تسلا ترکیبی از پنل های خورشیدی و باتری بودند.

2016- تسلا برنامه های تولید مدل 3 سدان را اعلام کرد. این خودرو اولین خودرو از تسلا بود که بازار مصرف کننده عادی را هدف گرفته بود.

2017- نام کمپانی از تسلا موتورز به تسلا تغییر پیدا کرد.

2018- تسلا نتوانست به تعهداتش در مورد تولید مدل 3 سدان عمل کند. این کمپانی در طول سه ماه تنها توانست نیمی از خودروهایی را که قول داده بود در عرض یک هفته تولید می شوند را تولید کند.

2018- ماسک بر روی توییتر اعلام کرد که قصد دارد با پرداخت 420 دلار برای هر سهم، کمپانی را خصوصی کند. اما او هیج وقت کمپانی را خصوصی نکرد. ناگهان مردم برای خرید سهم در تسلا هجوم بردند و ارزش سهام کمپانی بالا رفت.

2018- کمیسیون امنیت تجارت ماسک را به کلاهبرداری متهم کرد.

تسلا

2018- ماسک و تسلا اتهام را پذیرفتند. ماسک 20 میلیون دلار جریمه پرداخت کرد و از سمت مدیرعاملی استعفا داد. رابین دنهولم جایگزین او شد. تسلا هم 20 میلیون دلار جریمه پرداخت کرد و متعهد شد حساب کاربری الون ماسک توسط حراست کمپانی کنترل شود.

2018- دیوان عدالت شروع به تحقیق و تفحص در مورد نشر اکاذیب در رابطه با ظرفیت تولید سدان مدل 3 نمود.

2019- پرونده ای بر علیه ماسک به خاطر دروغگویی اش در مورد ظرفیت تولید تسلا تشکیل شد. دادگاه پس از این که متوجه شد تسلا به تعهداتش در مورد کنترل توییتر الون ماسک عمل نکرده، قرار صلح را منتفی اعلام کرد.

2019- ماسک و تسلا از سایبرتراک که یک ماشین 6 نفره برقی بود، رونمایی کردند. ماسک مدعی شد 250000 سفارش برای سایبرتراک به ثبت رسیده است.

2020-بر اساس هجمه های به وجود آمده و تحلیل های جدید تحلیلگران اقتصادی، ارزش سهام تسلا افزایش یافت و به 900 دلار رسید.

سهام تسلا

ارزش سهام تسلا در سال 2019 با نوسان زیادی مواجه شد. ارزش سهام تسلا در ماه ژانویه 310.12 بود و سپس با ارزش 347.31 به اوج رسید. اما ناگهان ارزش سهام تسلا در ماه ژوئن به 178.97 دلار سقوط کرد.

سال 2019 از چند جهت سال سختی برای تسلا بود. تسلا چند تن از مدیران شایسته اش را از دست داد. تسلا در این سال 7 درصد از کارمندانش را تعدیل کرد و اکثر بنگاه ها و خرده فروشی هایش را بست.

شما می توانید برای خرید تلسکوپ به وبسایت زردکوه مراجعه فرمایید.

همین امر تحلیل و پیش بینی ارزش سهام تسلا را مشکل ساخت. برخی از تحلیلگران معتقد بودند که تسلا از قبل مشکلات فرهنگی، مدیریتی و فنی داشته که در طولانی مدت به مشکلات جدی منجر شده اند. برخی دیگر اعتقاد دارند نوسانات ارزش سهام تسلا وابسته به خبرهای کوتاه مدت است. ارزش سهام تسلا بیشتر با توییتر الون ماسک جا به جا می شود تا ارزشی که واقعاً باید داشته باشد.

اما در نیمه دوم سال 2019 بعد از رعایت قانون، سهام تسلا احیا شد. ارزش سهام تا چند ماه 200 دلار بود تا این که در سه ماهه سوم سال درآمد کمپانی افزایش چشمگیری پیدا کرد و باعث بالا رفتن ارزش سهام شد. ارزش سهام در ادامه سال همچنان روند صعودی داشت. سفارش های ثبت شده برای سایبرتراک و ختم دادگاه به نفع ماسک باعث شد ارزش سهام در پایان سال 2019 به 418 دلار برسد.

روند افزایشی در سال 2020 هم ادامه پیدا کرد. سه ماهه اول سال سود خوبی به ارمغان آورد. ارزش سهام به طرز قابل توجهی افزایش پیدا کرد و به 900 دلار رسید. این میزان از دو برابر ارزش سهام در سال گذشته هم بیشتر بود.

منبع