آیا با شرایط موجود سفر کردن خطرناک است؟ بستگی دارد. علیرغم سخت گیری هایی که می شود، مردم دوباره سفر کردن را از سر گرفته اند. کسانی که چند ماه قرنطینه بوده اند، حالا می خواهند نفس بکشند. مردم دیگر از صفحه تلویزیون بیزار شده اند. کسب و کار عده ای از آنها با سفر ارتباط دارد. برخی از رستوران ها و جاذبه های توریستی بازگشایی شده اند. کشورهایی مثل یونان و ایتالیا از مسافران خارجی استقبال می کنند.

سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا
سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا

اما چطور می توان با سفر به شهرهایی با مردم مهمان نواز و صمیمی از انتقال ویروس جلوگیری کرد؟ چطور می توان غذای هواپیما را با خیال آسوده نوش جان کرد؟ اصلاً با رعایت فاصله اجتماعی می توان از سفر لذت برد؟ حتی اگر بخواهید با ماشین شخصی سفر کنید، از سرویس های بهداشتی استفاده نمی کنید؟

برای حفظ سلامت روانی بد نیست که یک برنامه سفر بچینید. اگر واقعیت هایی را در مورد ویروس کووید 19 بدانید، شاید حس بهتری نسبت به ترک کردن منزل داشته باشید. برای رفتن به یک سفر ایمن چه کار کنیم؟

می توانم در دوران کرونا با هواپیما سفر کنم؟

چالش: برخورد نزدیک با افراد غریبه در یک استوانه فلزی پرنده.

راهکار: به گفته دکتر لین اچ.چن استادیار دانشگاه هاروارد، داده ها نشان می دهد آمار انتقال ویروس کرونا در پرواز بسیار پایین است. او می گوید اگر کسی از دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی پیروی کند، خطر انتقال بیماری در حین پرواز و هر جای دیگر به طرز قابل توجهی کاهش پیدا می کند.

جو الن، استادیار دانشگاه هاروارد می گوید:«خیلی از مردم فکر می کنند در صورت سفر با هواپیما، بیمار می شوند. اما واقعیت این است که هوای داخل هواپیما به خوبی تهویه می شود. هوای پاک آسمان از فیلترهای  HEPA عبور می کند و وارد فضای داخلی هواپیما می شود. احتمال ابتلا به ویروس در صف های فرودگاه، گیت پرواز و یا در اتوبوس روی باند بیشتر است.»

سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا
سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا

خطوط هوایی و فرودگاه ها تلاش می کنند که ریسک ابتلا به بیماری را در محیط های معمولاً شلوغ کاهش به حداقل برسانند. تمیزکاری های اساسی، دیگر به یک کار روزانه تبدیل شده است. داخل هواپیماها با مه الکتریسته ساکن پر می شود تا هیچ ویروسی نتواند به دسته های صندلی و یا کمربند بچسبد. بعضی از ایرلاین ها به مسافران دستمال الکلی و ضدعفونی کننده دست می دهند.

برای خرید لوازم کوهنوردی می توانید به وبسایت زردکوه مراجعه فرمایید.

در اکثر پروازها، استفاده از ماسک اجباری است. ایرلاین ها تلاش می کنند تا مسافران را دور از هم بنشانند. اما از آنجا که تعداد پروازها کاهش پیدا کرده، لزوماً صندلی های وسط خالی نمی مانند. برخی از ایرلاین ها تب مسافران را چک می کنند. اگر درجه حرارت بدن بالای  38 درجه باشد، اجازه سوار شدن به هواپیما را نمی دهند.

زردکوه | سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا
سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا

برخی از کشورها انجام تست کرونا و ارائه برگه جواب منفی را پیش از سفر اجباری کرده اند. برخی از کشورها هم بعد از رسیدن مسافران از آنها تست می گیرند. در بسیاری از کشورها سپری کردن قرنطینه 14 روزه الزامی است. برای آن که بر روی قرنطینه مسافران نظارت شود، معمولاً دستبندهایی به دست مسافران بسته می شود. اگر شخصی به کرونا مبتلا شده باشد، باید گواهی مصونیت ارائه دهد؛ هرچند مصون شدن فرد بعد از دوره بیماری اصلاً پشتوانه علمی ندارد.

می توانم در دوران کرونا به پارک جنگلی بروم؟

چالش: دوری کردن از اجتماعات در فضای باز وسیع.

راهکار: الن می گوید:«بودن در طبیعت و در فضای باز مزایای زیادی دارد. در فضای باز میزان خطر کاهش پیدا می کند و می توان شرایط را مدیریت کرد.» نکته اینجاست که باید از دیگران حدوداً دو متر فاصله داشته باشید. تصور کنید که دیگران خرس های گریزلی درنده هستند و تا می توانید از آنها دوری کنید.

سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا

با مراجعه به وب سایت پارک جنگلی مورد نظر از بسته یا باز بودن آن مطمئن شوید. ظرفیت پارک های جنگلی محدود شده است. از فعالیت های گروهی که نیازمند برخورد نزدیک هستند، خودداری کنید. اگر در اردوگاه به سر می برید، فاصله اجتماعی ایمن را حفظ کنید. جویس سنچز، متخصص بیماری های عفونی می گوید:«تابستان گرمی در پیش داریم. اسپری حشره کش و ضدآفتاب را فراموش نکنید.»

می توانم در دوران کرونا یک کلبه کنار دریا اجاره کنم؟

چالش: رعایت نکات بهداشتی در ساحل و کلبه ها و ویلاهای اجاره ای.

راهکار: سفر به کناردریا مثل رفتن به پارک جنگلی می تواند گزینه خوبی باشد؛ به شرط آنکه از مقررات بهداشتی ساحل پیروی کنید. شواهدی وجود ندارد که نشان دهد ویروس کرونا از طریق آب منتقل شود. ضدآفتاب و ضدعفونی کننده دست را فراموش نکنید.

اگر می خواهید ویلا یا کلبه کرایه کنید، اطمینان حاصل کنید که همه چیز ضدعفونی شده باشد. بهتر است بین خروج مسافران قبلی تا ورود مسافران جدید، 24 تا 72 ساعت وقفه بیفتد. از آنجایی که ویروس کرونا دو تا سه روز بر روی سطوح زنده می ماند، سطوح را کاملاً تمیز و ضدعفونی کنید. شست وشوی مداوم دست ویروس را از شما دور نگه می دارد. اگر دائماً اضطراب دارید، یعنی شما از نظر روانی آمادگی سفر ندارید.

می توانم در دوران کرونا هتل اقامت داشته باشم؟

چالش: رعایت فاصله ایمنی و رعایت نظافت از سوی هتل.

راهکار: هتل ها به کارکنانشان خیلی توجه می کنند: وسایل بهداشتی در اختیارشان می گذارند و در صورت بروز علائم بیماری به آنها مرخصی استعلاجی می دهند. بنابراین در هتل امنیت بیشتری دارید. همه هتل ها موظف هستند از دستورالعمل های جدید بهداشتی پیروی کنند.

هتل هایی را انتخاب کنید که اصول بهداشتی علمی را رعایت می کنند. برخی هتل ها در ظاهر شیک و لوکس هستند، اما در رعایت بهداشت ضعیف عمل می کنند. دقت کنید که رسپشن های هتل پشت شیشه باشند و سایر کارکنان ماسک به صورت داشته باشند. در برخی هتل ها برای باز کردن در اتاق می توان به جای کلید، از تلفن همراه استفاده کرد.

از آسانسور استفاده نکنید. بهتر است از راه پله رفت و آمد کنید. به جای رفتن به رستوران هتل، غذا را در اتاق خودتان میل کنید. اگر استخر هتل شلوغ نیست، می توانید به استخر بروید. ضدعفونی کننده های معمولی استخر، ویروس را از بین می برند. آب استخر خطرناک نیست اما سایر افراد می توانند ناقل باشند. بیش از یک و نیم متر از دیگران فاصله بگیرید. هنگام ورود و خروج، دست های خود را بشویید.

می توانم از سرویس بهداشتی عمومی در دوران کرونا استفاده کنم؟

چالش: رعایت کردن اصول بهداشتی در سرویس بهداشتی شلوغ.

راهکار: فرض کنید سرویس بهداشتی به خوبی ضد عفونی نشده و سطوح سرویس پر از ویروس زنده است. تنها در شرایط اضطراری از سرویس های بهداشتی عمومی استفاده کنید. سرویس بهداشتی باید تهویه خوبی داشته باشد. از سایر افراد فاصله بگیرید.

چن می گوید مهم ترین نکته در استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی شستن دست هاست. دست ها را به خوبی بشویید و خشک کنید. اگر مایع دستشویی وجود ندارد، از ضدعفونی کننده دست استفاده کنید. برای کشیدن سیفون، با یک دستمال کاغذی دستگیره را بگیرید.

با افرادی که ماسک نمی زنند، چه کار کنیم؟

چالش: احترام گذاشتن به نظرات دیگران و در امان نگاه داشتن خود از بیماری.

راهکار: برخی از افراد به رعایت کردن پروتکل های بهداشتی کووید 19 عادت کرده اند. اما برخی دیگر ویروس کرونا را جدی نمی گیرند و به حالت عادی برگشته اند. در حالی که همه مردم مضطرب هستند، درک کردن دیگران باعث کاهش استرس می شود.

جاناتان دی،  می گوید:«با رفتار نرم و مهربانانه دیگران را به استفاده از ماسک تشویق کنید. در هر جایی که چند نفر بالالجبار کنار هم قرار می گیرند، وظیفه اجتماعی ایجاب می کند که تک تک افراد پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند.»

زردکوه | سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا
سفر کردن در زمان کرونا خطر دارد؟ | عوامل خطرساز در مسافرت ایام کرونا

چن می گوید:«اگر کسی را می شناسید که ماسک نمی زند و فاصله اجتماعی را رعایت نمی کند، باید با او صحبت کنید و علت کارش را جویا شوید.» به خاطر داشته باشید که بعضی ها نمی توانند ماسک بزنند. احتمال دارد کسی فراموش کرده باشد با ماسک از خانه خارج شود. اگر کسی خیلی به شما نزدیک شد، مودبانه از او بخواهبد که دورتر بایستد. اگر امکانش وجود دارد، خودتان آن محیط را ترک کنید. هیچ چیز ارزش وارد کردن استرس و فشار به خودتان را ندارد.

چن در مورد بیماری های واگیردار می گوید:«اگر هر کسی مسئولیت خودش و جامعه را بر عهده بگیرد، همه ما در شرایط بهتری خواهیم بود.»

پروتکل های بهداشتی را رعایت کنید

هر روز نکته جدیدی در مورد کووید 19 یاد می گیریم. اما سرعت شیوع آن سیر صعودی دارد. مهم ترین علت شیوع ویروس کرونا، برخوردهای نزدیک افراد با یکدیگر است. برخلاف تصور عام، دست زدن به سطوح و اشیا عامل اصلی انتقال ویروس نیست.

بنابراین در صورت خروج از منزل، فاصله اجتماعی را با دیگران حفظ کنید. ماسک می تواند خطر انتقال ویروس را به طرز چشم گیری کاهش دهد.

پروتکل های بهداشتی کلیدی که از سوی سازمان بهداشت جهانی منتشر شده، عبارتند از: شستن دست ها، دست نزدن به صورت، گرفتن جلوی دهان بینی هنگام سرفه و عطسه، ضدعفونی کردن سطوح، ضدعفونی کردن تلفن همراه و استراحت در منزل در صورت احساس بیماری. رعایت کردن موارد گفته شده، در هر شرایطی خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش می دهد. چن می گوید:«کووید 19 نشان داد همه ما در برابر شیوع یک بیماری واگیردار مسئول هستیم.»

در سفر ایام کرونا باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

در ایام شیوع یک بیماری واگیردار، برای رفتن به سوپرمارکت هم باید خیلی چیزها را رعایت کنیم؛ چه برسد به سفر و رفتن از شهری به شهر دیگر. از قوانین قرنطینه و محدودیت های اجباری چه در شهر خودتان و چه شهر مقصد پیروی کنید. با جست و جود در اینترنت از قوانین اعمال شده در شهرهای مختلف آگاه می شوید. خیلی از مرزهای بین المللی همچنان بر روی سفرهای غیر ضروری بسته هستند. در برخی از کشورها، سفر داخلی هم ممنوع می باشد.

موقعیت شخصی خود را مد نظر داشته باشید. شاید احتمال ابتلای شما به دلیل بیماری زمینه ای بالاتر باشد. در مورد قوانین قرنطینه در شهر مقصد اطلاعات کسب کنید. همانقدر که مراقبت از خود و عزیزانتان برای شما مهم است، باید به مراقبت از دیگران اهمیت بدهید. شما نباید ویروس را از شهر خود به شهری ببرید که بیماری در آنجا شیوع پیدا نکرده است. شاید هم ویروس را به خانه سوغات بیاورید. باید بسنجید که کدام کفه ترازو سنگین تر است: رفتن به سفر یا نقش داشتن در شیوع بیماری.

هنگامی که مقصد سفر را مشخص کردید، بررسی کنید که آیا در آن منطقه می توان فاصله اجتماعی ایمن را رعایت کرد. سنچز می گوید:«به طور کلی سفر کردن با ماشین شخصی، نسبت به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی ایمن تر است. در این صورت کنترل و مدیریت شما بر روی سفر بیشتر می شود. می توانید همسفرانتان را انتخاب کنید. سطوح ماشین را تند تند ضدعفونی کنید. در نقاط خلوت جاده استراحت کنید و هرگاه خواستید، برگردید.»

منبع